10-10, wat doe jij uit?

Door Pixeltje op maandag 10 oktober 2011 10:59 - Reacties (64)
Categorie: WATT - BEC, Views: 8.218

Vandaag is het “10-10”, een makkelijke datum die al een paar jaar wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op het energieverbruik in de wereld. Het gaat dan voornamelijk om elektriciteit maar dat spul wordt niet opgewekt met niets, dus het gaat verder dan slechts de stroom uit de stoppenkast.

Elektriciteit opwekken in a nutshell

In Nederland hebben we een aantal energiecentrales die stroom opwekken. Als ik ze allemaal moet opnoemen ben ik wel even bezig, en Wikipedia kan je gewoon vertellen wat je zoekt.

Zoals je ziet zijn het er nogal wat, voornamelijk gasgestookt en ingericht als STEG centrale. Als wat? Als STEG; STroom En Gas centrale. Hier wordt een generator aangedreven door twee turbines; een is een gasturbine die draait op het verbranden van gas, de ander een stoomtubrine die draait op de warmte afgegeven door de gasturbine (Water wordt verwarmd tot stoom, en onder hoge druk naar de tweede turbine gevoerd).

Het elektrisch rendement van een moderne centrale ligt rond de 60%, bij oudere centrales is het rendement lager. Zoals je hebt kunnen zien op de lijst van wikipedia zijn de meeste STEG centrales tussen 1980 en 1996 in gebruik genomen en dus relatief oud te noemen. Een warmte-krachtcentrale zet brandstof niet alleen om in elektriciteit maar ook in warmte, het elektrisch rendement is daardoor lager maar het totaal rendement van zo’n centrale ligt rond de 80%.

Waar wil je heen, Pixeltje?

Nouja, dat lijkt me duidelijk; als jij stroom gebruikt moet aan de andere kant van de kabel een energiecentrale staan die jou stroom opwekt. Dat gaat met gas, kolen, water,- of windkracht of radioactieve stoffen (kerncentrale), die bronnen raken op. Natuurlijk zijn water en wind in vrij onbeperkte mate bruikbaar, maar de fossiele brandstoffen zijn eindig. Niet alleen het opraken van die brandstoffen is een probleem, het wordt ook steeds moeilijker om ze te winnen. Het kost dus meer energie om de grondstoffen voor energie te winnen. Zoals je wellicht begrijpt drukt dit op het totale rendement van een kilo *grondstof*, om het zo maar even te zeggen.

Het is dus niet alleen in je eigen belang (stroomrekening) dat je op je energiegebruik let, maar in het belang van iedereen op deze wereld. Je kent het wel; verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wachten tot een ander begint zet geen zoden aan de dijk namelijk :)


Dus, wat doe je uit?

Mijn vraag aan jullie; welk apparaat doe je uit, doe je vaker uit of vervang je door iets anders omdat je er achter bent gekomen dat het onverantwoord veel stroom verbruikt? Ter vergelijk; mijn oude vaatwasser heeft 4.5kWh nodig voor een 'eco' wasprogramma. Dat kost me (op basis van 300 dagen/jaar) €283. Voor dat geld heb je een nieuwe (Indesit, €290) vaatwasser die 1 kW per wasbeurt gebruikt. Die investering is dus vrij snel terugverdient. In het jaar na de aanschaf bespaar je 3.5kW/dag = €268. Dan heb je een lagere energierekening, een lagere waterrekening (want die nieuwe apparaten zijn ook zuiniger met water) en een nieuwe vaatwasser. Best de moeite waard en na ongeveer een jaar al terugverdient.


In het kader van de Watt bespaar jij actie waar ik aan meedoe heb ik de afgelopen twee weken flink op mijn stroomverbruik gelet en inmiddels de grootste verbruikers wel in beeld gebracht. De vaatwasser is ontslagen, de elektrische boiler wordt nagekeken binnenkort en de settopbox bij de TV gaat gewoon uit-uit als hij niet gebruikt wordt. Hiermee heb ik mijn verbruik van 6.6kW/dag naar 5.4kW/dag teruggebracht. Toch moet er nog iets te halen zijn, zonder comfort op te geven. Ik ga de komende week kijken naar mijn sluipverbruikers. Die had ik al opgemerkt maar nu moet ik er wat mee natuurlijk. Die NAS die 15 uur per dag aanstaat kost 165kWh per jaar. Op een totaal van 2400 kWh best een post nog.. Kijk eens naar je PC die de hele avond aanstaat terwijl je er niets mee doet, of de stereo die in standby toch nog 20W uit het stropcontact trekt.. vermenigvuldig die gegevens eens met het aantal uur dat ze aanstaan en dan met 365. Allemaal geen wereldschokkende verbruikers maar opgeteld goed voor (ongeveer) 15 tot 30% van je totale verbruik.


Nog wat linkjes, die je helpen met stroom besparen of inzicht krijgen in het gebruik van heel Nederland:

Bespaartips Watt bespaar jij
Energiemeter van Nederland
Bespaartips stroom-besparen.nl

Die tips lijken een open deur, maar kijk eens kritisch naar welke tips je al echt doorgevoerd hebt thuis :)

Watt the fuck?

Door Pixeltje op woensdag 5 oktober 2011 11:10 - Reacties (26)
Categorie: WATT - BEC, Views: 10.460

Deze update heeft even op zich laten wachten; ik lag namelijk 3 dagen onder de dekens met dikke griep. Inmiddels kan ik weer op mijn benen staan en heb ik dus in het huis rondgehobbeld om een en ander te onderzoeken.

Onbekende verbruiker
Een van die dingen betreft een nogal vreemd verbruik van 990W. Dit verbruik treed alleen ’s avonds op als er ogenschijnlijk geen apparaten aanstaan die recht hebben op zoveel stroom ;) Twee spaarlampen en wat algemene dingen zoals router, wekkers en de koelkast natuurlijk. Omdat het verbruik van die 990 watt gedurende de nacht (want het houd een paar uur aan!) nogal aantikt op de energierekening zijn we op onderzoek uitgegaan. Wat we vonden was niet goed.

Ten eerste blijkt dat onze hoofdschakelaar niets doen. De knop zit er, maar als ’t ding omgedraaid wordt (en dus alle stroom weg zou moeten vallen) blijven alle apparaten gewoon werken. Crap. Niet veilig.

Om uit te vogelen welk apparaat in ons huisje zoveel stroom verbruikt in de nacht heb ik eerste groep 2 uitgeschakeld (werkkamer, badkamer, slaapkamers (2) en toilet), de energiemeter was niet onder de indruk en bleef 990W aangeven. Conclusie: Verbruik zit niet in groep 2.

Groep 1 eruit dan, groep 2 weer aan. Verbuik: 990W. Conclusie: verbruik zit ook niet in groep 1. Dat is een nogal problematische conclusie, want we hebben maar twee groepen. Watt the fuck!? Omdat ik begon te twijfelen aan de Wattcher heb ik dezelfde truc nog eens uitgehaald, maar dan kijkend naar het IMP lampje in de meterkast. Geen verschil.

Toen maar beide groepen uitgezet en (logisch lijkt me) stroomverbruik: 0.

De "HR" boiler
We hebben dus een apparaat in huis wat is aangesloten op groep 1 en groep 2, volgens de meterkast en de Wattcher. Na enig onderzoek (alle stekkers eruit behalve de boiler) tot de conclusie gekomen dat het verbruik van laatstgenoemde moet komen. Onze “HR” Boiler verstookt dus bijna 5kW/dag. Niet echt HR, lijkt me. Er is dus iets goed mis met de boiler.

Wat is er dan mis met de boiler? Welnu, voor zover ik van de buitenkant kan zien het volgende; er zit een draaiknop aan de zijkant waarmee je de frequentie van opwarmen kunt instellen. Aan die knop zitten allerlei elektronica vast die bepalen of het water in de boiler de temperatuur heeft die volgens de draaiknop gewenst is. Ga je over de huidige temperatuur van het water door de knop omhoog te draaien, hoor je de onmiskenbare ‘klik’ van een relais. Dit relais klikt nu alleen bijna constant, waardoor de boiler steeds opwarmt, stopt, opwarmt, stopt enzovoorts. Het probleem ligt waarschijnlijk bij de sensor die de temperatuur meet. Ik huur de boiler (met onderhoud) van Eneco, dus die mogen binnenkort langskomen om het probleem op te lossen :)

Schone borden
Een andere grootverbruiker blijkt onze vaatwasser. Toegegeven, het ding is ooit nog door Nero gebruikt voor hij Rome in de fik stak om zijn laatste borden in af te wassen, maar 4,5kWh voor een ECO wasbeurt.. dat gaat te ver. Die mag de deur uit dus. Dan maar met de hand afwassen dacht ik, tot ik me bedacht dat onze boiler bezerk is gegaan, en dat dus in de kosten niets uitmaakt.

In het kader van energiebesparing zit ik dus in een patstelling; mijn vaatwasser is ongeveer net zo groen en eco als een hummer humvee, maar met de hand afwassen is zo mogelijk nog erger. Beter maar een week niet eten tot de monteur voor de boiler is geweest dus ;).

Mijn derde onderzoekje was vrij simpel maar toch effectief.
Sluipverbruik
Klinkt standaard misschien, maar bear with me; wij hebben een minimaal constant verbruik van 30W gemeten. Dat is ’s avonds als de NAS slaapt. Wat staat er dan aan? Wekkers (2), modem, router, koelkast, boiler. 30W lijkt weinig maar als je even gaat rekenen; 30*24 uur = 720W/dag. 720W*365 dagen = 262.8kW. Op mijn jaarverbruik van 2400kWh redelijk significant (10%).

Als we er even van uitgaan dat één kWh ongeveer 20 cent kost, betaal je 50 euro per jaar voor deze apparaten.
Nu hoor ik je denken; "modem en router uitzetten ’s nachts is zo’n gedoe, (geen telefoon meer) en die wekker heb ik nodig om wakker te worden daarnaast, 50 euro per jaar valt wel mee toch?" Dat klopt, en ook ik laat die handel lekker aan ’s nachts. Ga je verder kijken dan zul je zien dat je het minimumverbruik bijna nooit haalt; meestal is er nog een ander apparaat wat aanslaat of stroom verbruikt, zoals een vijverpomp… 60W pompje, maar per jaar (60*24)*365 = 525kWh. Het loont dus de moeite om zo’n verbruiker alleen te laten draaien als je er gebruik van maakt, want deze pomp kost je 105 euro per jaar! Een pomp voor een waterval bij de vijver is leuk, maar ’s nachts zie je die niet.. als dat ding 12 uur per dag uit kan scheelt je dat dus ruim 250kWh per jaar (of 50 euro ;) )

Adapters die in het stopcontact blijven zitten terwijl er geen apparatuur aan hangt dragen ook flink bij aan je sluipverbruik. Kijk er eens naar, en verbaas je ;)

Volgend blog
Tot slot nog een vraag aan jullie; ik krijg regelmatig vragen om in te gaan op “de techniek”. Welke techniek? Die van de boiler, of de “techniek” in de Wattcher? Laat het even weten, en het volgende blog gaat erover ;)

Watt bespaar jij?!

Door Pixeltje op donderdag 29 september 2011 18:19 - Reacties (32)
Categorie: WATT - BEC, Views: 7.629

Vandaag is het zover; de Watt bespaar jij actie is gestart!

140 (14 teams) mensen kunnen vanaf vandaag met behulp van de Wattcher in de gaten houden hoeveel stroom ze verbruiken op elk moment van de dag. Over 6 weken wordt bekend welk team de grootste besparing heeft weten te realiseren, zij winnen een prijs, de rest heeft gratis inzicht gekregen in zijn energieverbruik en hoe de jaarnota laag te houden is.

Waar komt deze actie vandaan?

Het BEC (Bossche energie convenant) is ondertekend door oorspronkelijk 24 bedrijven die niet alleen op papier 'duurzaam' willen zijn, maar ook echt duurzaam willen doen.

Het BEC organiseert nu deze actie en heeft aan de aangesloten bedrijven gevraagd wie er mee willen doen. Als werknemer van een van deze bedrijven kreeg ik dus de kans om, samen met een team, mijn eigen stroomgebruik te analyseren en eens goed te kijken waar nog wat bespaard kan worden.

Hoe werkt dat?

Alle deelnemers krijgen een Wattcher om thuis te installeren. Dit apparaatje doet eigenlijk niets meer dan gewoon de meter in je meterkast in de gaten houden, en het stroomgebruik via een RF signaaltje naar een display in je woonkamer sturen. Klinkt simpel, is het ook, maar soms is er niet veel voor nodig om je doel te bereiken:).

Hieronder zie je de sensor, geplakt op mijn pulsmeter in de meterkast:
Sensor

De kabel die je ziet loopt naar dit ding toe:
http://tweakers.net/ext/f/wxTWLe1zgvpf5VSxnsKksZ0e/full.jpg.

Deze verzendunit werkt op twee AA batterijen (die het volgens het boekje een jaar moeten doen) en stuurt de gegevens die hij afleest van de pulsmeter door naar mijn woonkamer, waar dit dingetje in het stopcontact zit:

Aflees scherm

En nu?

Vanmorgen heb ik de handel geïnstalleerd en zoals beloofd was dat kinderspel. Je moet even aangeven of je een pulsmeter hebt of een draaischijf, maar dat is ook alles. Zoals je kunt zien verbruikt mijn huis op dit moment 430W.

Dat is best veel, maar na enig onderzoek bleek dat alle laptops nog aan de stroom hingen, de wasmachine aanstond en mijn windows-desktop aan het idlen was.
Even wat stekkerblokken uitgezet, en voilà; twee laptops aan de stroom, een NAS, koel/vriescombinatie en natuurlijk modem, router en stereotoren; 170W.

En waarom moeten wij dit lezen?

Omdat ik denk dat het voor veel mensen een eye-opener kan zijn als ze merken wat ze nu daadwerkelijk verbruiken aan energie. Daarom ga ik hier de komende tijd tips (van de BEC organisatie, mezelf en wellicht die van jullie?!) plaatsen, laat ik zien hoe dat gekke apparaatje nou werkt en waarom het verantwoord is om een elektrisch apparaat te gebruiken om je stroomverbruik te beperken, en probeer ik veel meer interessante dingen te posten over de actie, energieverbruik en je stroomnet thuis.

Als je twittert, kun je de actie en de verschillende teams volgen via #WattbespaartBEC

Blog over energie

Door Pixeltje op maandag 26 september 2011 11:47 - Reacties (3)
Categorie: WATT - BEC, Views: 5.096

Dissumdan; eerste blogpost op mijn net verkregen t.net blog. Sinds 2005 actief op tweakers.net en altijd met plezier de blogs van anderen gelezen.

Nooit de behoefte gehad aan een eigen blog, maar nu is dat veranderd :) Ik doe mee aan een wedstrijd (ontstaan uit het BEC - Bossche Energie Convenant) als 'captain' van een team. Ik mag er nu nog niet veel over zeggen, maar aanstaande donderdag zou het los moeten barsten. De website van de actie komt online, de deelnemers (140!) kunnen beginnen met de wedstrijd en de media zal er in 's-Hertogenbosch en omstreken veel aandacht aan schenken.

Een van de eisen die gesteld worden aan de teamcaptain is dat er actief over de wedstrijd, actie en het verloop ervan gecommuniceerd wordt met de buitenwereld, middels een blog, Twitter, Facebook en noem maar op. Omdat hier op tweakers.net al meerdere mensen erg actief zijn op het gebied van energie, besparingen en alles wat er bij komt kijken, leek me dit een mooie plek voor een blog hierover.

Sorry dat ik nu een beetje in vaagheden moet blijven blijven, maar aanstaande donderdag zal ik hier uitleggen wat er gebeurd, wie er meedoen en wat de bedoeling is.