10-10, wat doe jij uit?

Door Pixeltje op maandag 10 oktober 2011 10:59 - Reacties (64)
Categorie: WATT - BEC, Views: 7.359

Vandaag is het “10-10”, een makkelijke datum die al een paar jaar wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op het energieverbruik in de wereld. Het gaat dan voornamelijk om elektriciteit maar dat spul wordt niet opgewekt met niets, dus het gaat verder dan slechts de stroom uit de stoppenkast.

Elektriciteit opwekken in a nutshell

In Nederland hebben we een aantal energiecentrales die stroom opwekken. Als ik ze allemaal moet opnoemen ben ik wel even bezig, en Wikipedia kan je gewoon vertellen wat je zoekt.

Zoals je ziet zijn het er nogal wat, voornamelijk gasgestookt en ingericht als STEG centrale. Als wat? Als STEG; STroom En Gas centrale. Hier wordt een generator aangedreven door twee turbines; een is een gasturbine die draait op het verbranden van gas, de ander een stoomtubrine die draait op de warmte afgegeven door de gasturbine (Water wordt verwarmd tot stoom, en onder hoge druk naar de tweede turbine gevoerd).

Het elektrisch rendement van een moderne centrale ligt rond de 60%, bij oudere centrales is het rendement lager. Zoals je hebt kunnen zien op de lijst van wikipedia zijn de meeste STEG centrales tussen 1980 en 1996 in gebruik genomen en dus relatief oud te noemen. Een warmte-krachtcentrale zet brandstof niet alleen om in elektriciteit maar ook in warmte, het elektrisch rendement is daardoor lager maar het totaal rendement van zo’n centrale ligt rond de 80%.

Waar wil je heen, Pixeltje?

Nouja, dat lijkt me duidelijk; als jij stroom gebruikt moet aan de andere kant van de kabel een energiecentrale staan die jou stroom opwekt. Dat gaat met gas, kolen, water,- of windkracht of radioactieve stoffen (kerncentrale), die bronnen raken op. Natuurlijk zijn water en wind in vrij onbeperkte mate bruikbaar, maar de fossiele brandstoffen zijn eindig. Niet alleen het opraken van die brandstoffen is een probleem, het wordt ook steeds moeilijker om ze te winnen. Het kost dus meer energie om de grondstoffen voor energie te winnen. Zoals je wellicht begrijpt drukt dit op het totale rendement van een kilo *grondstof*, om het zo maar even te zeggen.

Het is dus niet alleen in je eigen belang (stroomrekening) dat je op je energiegebruik let, maar in het belang van iedereen op deze wereld. Je kent het wel; verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wachten tot een ander begint zet geen zoden aan de dijk namelijk :)


Dus, wat doe je uit?

Mijn vraag aan jullie; welk apparaat doe je uit, doe je vaker uit of vervang je door iets anders omdat je er achter bent gekomen dat het onverantwoord veel stroom verbruikt? Ter vergelijk; mijn oude vaatwasser heeft 4.5kWh nodig voor een 'eco' wasprogramma. Dat kost me (op basis van 300 dagen/jaar) §283. Voor dat geld heb je een nieuwe (Indesit, §290) vaatwasser die 1 kW per wasbeurt gebruikt. Die investering is dus vrij snel terugverdient. In het jaar na de aanschaf bespaar je 3.5kW/dag = §268. Dan heb je een lagere energierekening, een lagere waterrekening (want die nieuwe apparaten zijn ook zuiniger met water) en een nieuwe vaatwasser. Best de moeite waard en na ongeveer een jaar al terugverdient.


In het kader van de Watt bespaar jij actie waar ik aan meedoe heb ik de afgelopen twee weken flink op mijn stroomverbruik gelet en inmiddels de grootste verbruikers wel in beeld gebracht. De vaatwasser is ontslagen, de elektrische boiler wordt nagekeken binnenkort en de settopbox bij de TV gaat gewoon uit-uit als hij niet gebruikt wordt. Hiermee heb ik mijn verbruik van 6.6kW/dag naar 5.4kW/dag teruggebracht. Toch moet er nog iets te halen zijn, zonder comfort op te geven. Ik ga de komende week kijken naar mijn sluipverbruikers. Die had ik al opgemerkt maar nu moet ik er wat mee natuurlijk. Die NAS die 15 uur per dag aanstaat kost 165kWh per jaar. Op een totaal van 2400 kWh best een post nog.. Kijk eens naar je PC die de hele avond aanstaat terwijl je er niets mee doet, of de stereo die in standby toch nog 20W uit het stropcontact trekt.. vermenigvuldig die gegevens eens met het aantal uur dat ze aanstaan en dan met 365. Allemaal geen wereldschokkende verbruikers maar opgeteld goed voor (ongeveer) 15 tot 30% van je totale verbruik.


Nog wat linkjes, die je helpen met stroom besparen of inzicht krijgen in het gebruik van heel Nederland:

Bespaartips Watt bespaar jij
Energiemeter van Nederland
Bespaartips stroom-besparen.nl

Die tips lijken een open deur, maar kijk eens kritisch naar welke tips je al echt doorgevoerd hebt thuis :)

Volgende: Watt the fuck? 10-'11 Watt the fuck?

ReactiesDoor Tweakers user FiXeR.nl, maandag 10 oktober 2011 11:09

Ik sluit dit tabblad. Goed genoeg lijkt me. :O

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 10 oktober 2011 11:18

Dankzij men PV panelen kan ik net meer verbruiken O-)


Door Tweakers user ExtremelyBroken, maandag 10 oktober 2011 11:25

Heb sinds vorig jaar een HP EX490 homeservertje, in plaats van m'n 200W slurpende PC, en ik merk het verschil heel duidelijk op m'n stroom rekening. Dankzij de LightsOut plugin in m'n homeserver is het verschil nog groter geworden. Die tip van die vaatwasser zal ik zelf eens narekenen met mijn vaatwasser, maar ik ben al van 3500kwh naar 2880kwh gegaan, dus heel veel minder ga ik denk ik niet halen zonder wooncomfort in te leveren.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 11:32

ExtremelyBroken schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 11:25:
Heb sinds vorig jaar een HP EX490 homeservertje, in plaats van m'n 200W slurpende PC, en ik merk het verschil heel duidelijk op m'n stroom rekening. Dankzij de LightsOut plugin in m'n homeserver is het verschil nog groter geworden.
dat zal best ja, die dedicated apparaatjes zijn over het algemeen veel zuiniger dan zelfbouw op basis van onderdelen 'die je toch maar over had'.
Die tip van die vaatwasser zal ik zelf eens narekenen met mijn vaatwasser, maar ik ben al van 3500kwh naar 2880kwh gegaan, dus heel veel minder ga ik denk ik niet halen zonder wooncomfort in te leveren.
Van 3500 naar 2880 kWh is een flinke besparing, bijna 20%, wat heb je daarvoor gedaan? Niet alleen je servertje hoop ik?!

Door Tweakers user gast, maandag 10 oktober 2011 11:38

Ik heb een energiezuinige computer, voor de rest gebruik ik Łberhaupt niet veel :D

Door Tweakers user MetalfanBlackness, maandag 10 oktober 2011 11:47

Ik vraag me af hoe of je vanuit het milieu gezien niet beter (nog een tijdje) met je oude vaatwasser door had kunnen gaan. Dit omdat het produceren van een vaatwasser ook een belasting is voor het milieu. Economisch gezien is nu een nieuwe kopen blijkbaar goedkoper, maar ik vraag me af of dit ook zo is gezien vanuit het milieu.

Door Tweakers user ExtremelyBroken, maandag 10 oktober 2011 11:56

M'n pc staat eigenlijk bijna altijd uit, tegenwoordig (Dell XPS710, geen zelfbouw). Ben zo goed als dedicated op m'n laptop over. Als je een beetje zit te surfen en weinig spellen speelt, is 't overkill, zo'n pc. Aan, deed die PC ongeveer 200W, uit iets van 28 of zo (vanaf het stekkerblok gemeten met alle toeters en bellen er aan zoals externe hd's en monitor). Die homeserver doet aan (met 3 disks) 56W, en op sleep 1W. Hij slaat pas rond 16:00 aan (wat ik bij m'n pc ook had ingesteld), en gaat rond een uurtje of 22:00 uit, tenzij lightsout detecteert dat er nog een mac adres van m'n laptop of mediaplayer bereikbaar is (zo lullig als je een film zit te kijken en dat ding uit gaat).

We hebben wel een nieuwe HR ketel laten installeren, maar gas verbruik is toegenomen vanwege de koude winter, dus dat was minder voordelig dan ik gehoopt had. Voor de rest heb ik geen gekke dingen gedaan (of gelaten, moet ik zeggen). Het grappige is wel dat m'n vrouw tegenwoordig thuis is, met kind. Ik weet 't nou niet zeker meer, maar ik geloof dat ik rond die tijd ook naar een LCD TV over ben gestapt (m'n ouwe CRT TV had de geest gegeven). Maar dat kan ook het jaar ervoor al geweest zijn. Dankzij vrouw en kind zou er ook meer stroom verbruikt moeten worden, maar vooralsnog viel dat dus mee.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 11:57

MetalfanBlackness schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 11:47:
Ik vraag me af hoe of je vanuit het milieu gezien niet beter (nog een tijdje) met je oude vaatwasser door had kunnen gaan. Dit omdat het produceren van een vaatwasser ook een belasting is voor het milieu. Economisch gezien is nu een nieuwe kopen blijkbaar goedkoper, maar ik vraag me af of dit ook zo is gezien vanuit het milieu.
Daar heb je gelijk in (hoewel ik de vaatwasser nog niet gekocht heb) maar ik denk dat het in-the-end wel levelt; mijn oude vaatwasser wordt gerecycled, het ding zit vol bruikbare materialen; aluminium, RVS, kunststof (in beperkte mate), enz. Dat betekend dat een deel van de materialen van mijn nieuwe vaatwasser van een oude komen, en daarmee daalt de belasting van het produceren aanzienlijk.

Ik weet niet of dat redelijkerwijs is uit te rekenen zonder te gaan gokken (en dus een onbetrouwbare berekening te maken) maar ik denk dat het, ondanks de belasting op het milieu, beter is om een nieuwe vaatwasser te gebruiken dan eentje van 15 jaar oud.

Door Tweakers user dvdheiden, maandag 10 oktober 2011 12:00

Ik ga niks uitdoen, maar wel investeren in dubbel glas. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de eurotjes :P

Door Tweakers user coyote1980, maandag 10 oktober 2011 12:23

Een ontwikkel-PC naast mn werk-PC die vakantiekiekjes stond te tonen zojuist uitgeschakeld n.a.v. je blog :P

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 12:23]


Door Tweakers user Creep, maandag 10 oktober 2011 12:28

Leuk om te lezen dat mensen eigenlijk niet willen inleveren aan comfort maar wel degelijk aan het bezuinigen gaan. Dit heeft ook echt zin. Op een speciale dag iets uitzetten is volgens mij zinloos, een energie leverancier kan hier niet op inspelen en heeft dus daardoor te veel stroom op het net staan i.v.h.m. het verbruik, dus verspilling.

Misschien moet ik maar iets extra's aanzetten om te compenseren, extra wasje overdag ofzo. Doe ik toch iets goeds vandaag 8-)

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 12:29]


Door Tweakers user Hennie-M, maandag 10 oktober 2011 12:30

Ik heb na aanleiding van je vorige blogs ook de watt meter gekocht, ik verwacht deze vrijdag.

Ik heb het stekkerblok wat onder mijn bed ligt met telefoonlader, ipad lader en de wekker (met backup batterij zodat de tijd onthouden blijft) voorzien van een schakelklok zodat deze pas om 22.00 aan gaat en om 6 uur weer uit gaat. Dat scheelt een hoop uren waarop de laders niet zinloos stroom staan te verbruiken, maar zonder gedoe want het gaat allemaal automatisch. Ik vraag me alleen af wat zo'n schakelklok dan voor vermogen gebruikt. Maar dat zou nooit veel kunnen zijn.

Door Tweakers user Macchillie, maandag 10 oktober 2011 12:38

Wegens de grote problemen die energiebedrijven krijgen als ze in 1 keer een berg energie over hebben (ze kunnen tijdelijk niks kwijt), hou ik lekker mijn lampen, tv en pc aan. Is i.e.g. weer 1 huishouden minder... :Y)

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 12:46

coyote1980 schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 12:23:
Een ontwikkel-PC naast mn werk-PC die vakantiekiekjes stond te tonen zojuist uitgeschakeld n.a.v. je blog :P
Nice :) Hou maar eens bij wat het scheelt op een week oid. moet te doen zijn ;)
Creep schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 12:28:
Leuk om te lezen dat mensen eigenlijk niet willen inleveren aan comfort maar wel degelijk aan het bezuinigen gaan. Dit heeft ook echt zin. Op een speciale dag iets uitzetten is volgens mij zinloos, een energie leverancier kan hier niet op inspelen en heeft dus daardoor te veel stroom op het net staan i.v.h.m. het verbruik, dus verspilling.

Misschien moet ik maar iets extra's aanzetten om te compenseren, extra wasje overdag ofzo. Doe ik toch iets goeds vandaag 8-)
Tja, das wel kort door de bocht natuurlijk. Het gaat niet om deze dag zoveel mogelijk te besparen, het gaat erom dat je over het hele jaar je gebruik inzichtelijk maakt. Kost weinig moeite en levert jou wat op en je helpt de wereld ;) Klinkt wat soft natuurlijk, maar het is wel zo. Het kost je niets en toch levert het wat op. Das toch mooi?

Door Tweakers user TerraGuy, maandag 10 oktober 2011 12:54

Ik weet niet waar ik nog eenvoudig kan besparen, ik zit op 1750 kwh/jaar nu (prognose iig, na 8 maanden bijhouden). :) Verdere besparingen gaan me comfort of geld kosten: 10+ jaar oude koelkast & dito vriezer zijn kanshebbers als ik geld over heb (I wish), en een krachtige laptop als vervanger voor mijn pc.

Kijken hoelang ik de CV uit kan houden is misschien een optie..

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 12:56

TerraGuy schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 12:54:
Ik weet niet waar ik nog eenvoudig kan besparen, ik zit op 1750 kwh/jaar nu (prognose iig, na 8 maanden bijhouden). :) Verdere besparingen gaan me comfort of geld kosten: 10+ jaar oude koelkast & dito vriezer zijn kanshebbers als ik geld over heb (I wish), en een krachtige laptop als vervanger voor mijn pc.

Kijken hoelang ik de CV uit kan houden is misschien een optie..
In jou situatie is het inderdaad lastiger om nog verder te besparen; 4.7kW/dag is erg netjes. Wat je zegt over de koelkast en vriezer is wel waar; kijk eens wat de investering is voor een nieuwe (voor 300 euro heb je al een A+ toestel) en hoe lang het duurt voor je die terug hebt verdiend.

Door Tweakers user haarbal, maandag 10 oktober 2011 13:00

Ik zou meer op m'n laptop kunnen doen. Een vaatwasser en wasdroger hebben we hier uberhaupt niet, dus die vervangen gaan we niks op besparen. Bij alles blijkt dat het milieu sparen en kosten besparen hand in hand gaan, terwijl veel mensen toch denken dat het milieu sparen ten koste gaat van hun welvaart. Op de lange termijn is het vrijwel altijd goedkoper om milieubewust te zijn.

Door Tweakers user TerraGuy, maandag 10 oktober 2011 13:07

Inderdaad goed om het eens precies uit te rekenen hoelang de terugverdientijd is, meten is weten. :) Een kleinere koelvries-combi is genoeg voor mij.

Ik heb laatst als verder poging tot besparing de koelkast van 4 graden naar 6 graden gezet en het vriesvakje dat ik niet meer gebruik gevuld met piepschuim. :P

Verder gebruik ik m'n vriezer vaak maar voor de helft, ook die heb ik half gevuld met piepschuim, en de temp van -18.5 naar -17.5 gezet.

Ben benieuwd. ;)

Door Tweakers user Joindry, maandag 10 oktober 2011 14:05

Ik ben gestopt met me te douchen :)

Neen serieus, ik douche me nu in de fitness van het werk, na de fitness, terwijl ik vroeger meer ging buiten lopen en me dan thuis douchtte. 3 douchen van 15min warm water minder per week. Moet toch een verschilletje maken op jaarbasis denk ik. Onze rolluikbakken zijn geisoleerd, waarmee de laatste koudebruggen weg zijn op het gelijkvloers. (dit voor 12euro piepschuim en 4u diy'en)

Door Tweakers user SpiceWorm, maandag 10 oktober 2011 14:06

Mijn wekkerradio gebruikte 10W continue, goed voor 25 euro per jaar. Ik heb het ding 10 jaar geleden gekocht en aangesloten, en heeft mij dus 250 euro gekost! 20x de aanschafprijs!

20 keer! Deze gaat uit en blijft uit, wakker worden doe ik wel met m'n telefoon. Als ik een apparaat ga aanschaffen tel ik nu het stroomverbruik erbij op voor de verwachte levensduur van het apparaat. Je komt dan altijd bij de meest energiezuinige variant uit.

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 14:07]


Door Tweakers user Soluna, maandag 10 oktober 2011 14:08

Ik vind 11-11-2011 mooier, ik sla daarom vandaag over als speciale dag. 1dag iets aan energie doen is ook hypocriet, als het je echt iets kan schelen doe je het hele jaar door aan energiebesparing. ;)

Door Tweakers user SpiceWorm, maandag 10 oktober 2011 14:13

ExtremelyBroken schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 11:56:
Aan, deed die PC ongeveer 200W, uit iets van 28 of zo (vanaf het stekkerblok gemeten met alle toeters en bellen er aan zoals externe hd's en monitor).
28 watt 24u 365d kost je 50 euro per jaar. Als je je pc na 4 jaar vervangt heeft hij je 200 euro aan stroom gekost voor ķit staan. Daar komt het verbruik van in werking zijn nog bij. Niet aanpakken betekent zeker weten uitgeven.

Door Tweakers user SpiceWorm, maandag 10 oktober 2011 14:14

Soluna schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 14:08:
Ik vind 11-11-2011 mooier, ik sla daarom vandaag over als speciale dag. 1dag iets aan energie doen is ook hypocriet, als het je echt iets kan schelen doe je het hele jaar door aan energiebesparing. ;)
Je kan de dag aanpakken door bijvoorbeeld je wekkerradio permanent uit te zetten. Of een harde schakelaar op je audio/tv meubel of computerhoek te zetten. Dan besteed je er vandaag wat aandacht aan, en de rest van het jaar heb je er plezier van!

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 14:48

SpiceWorm schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 14:14:
[...]


Je kan de dag aanpakken door bijvoorbeeld je wekkerradio permanent uit te zetten. Of een harde schakelaar op je audio/tv meubel of computerhoek te zetten. Dan besteed je er vandaag wat aandacht aan, en de rest van het jaar heb je er plezier van!
Met hem ^^

Het gaat, zoals ik al zei, niet om vandaag zoveel mogelijk energie te besparen, maar alleen om aandacht te vestigen op het feit dat dit noodzakelijk is.

Door Tweakers user Lemming, maandag 10 oktober 2011 14:52

Bij ons is bijna alles uit behalve de koelkast en diepvries :) (schrijf deze reactie vanaf internetcafe :( )

Door Tweakers user Tsurany, maandag 10 oktober 2011 14:53

Ik laat mijn desktop aan staan terwijl ik er de hele avond niet ben :)

Door Tweakers user ElektroNeko, maandag 10 oktober 2011 15:09

De beeldscherm gaat zometeen uit. Want ik zet zo de TV aan om My Little Pony te gaan kijken XD

Door Tweakers user Masxmasx, maandag 10 oktober 2011 15:16

Tsurany schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 14:53:
Ik laat mijn desktop aan staan terwijl ik er de hele avond niet ben :)
Jij bent zo ongelofelijk cool.


ontopic: niks, hoewel ik naar aanleiding van deze blog wellicht even ga kijken of het geld bespaard als een paar apparaten vervangen worden!

Door Tweakers user i-chat, maandag 10 oktober 2011 15:30

vorrig jaar een gwl rekening gehad om uwe hoogheid tegen te zeggen (nee inderdaad gewoon u was niet genoeg)... sinds die tijd dus al flink bezig met bezuinigen. led licht waar het kan en spaarlampen op de overige plaatsen, een tv met led backlight in plaats van ccfl gekocht. en de wasdroger draait alleen als daar echt reden toe is. ook de kachel staat de hele zomer uit, en in de winter een standje of 2 lager (heb bij de <vul winkel in> alvast een extra dikke trui gekocht ;)

verder ben ik nog op zoek naar een linux alternatief voor lights-out om m'n zentyal servertje en bijhorende clients wat beter te energie-managen, servertje is trouwens ook van nieuwe zuinigere onderdelen voorzien met onder andere een een aanzienlijk zuinigere cpu.. verder probeer ik zo hier en daar nog wat extra aandachtspuntjes te vinden, maar het streef doel is ongeveer 3 tot 400 op jaarbasis.. al moet ik bij voorbaat aangeven dat we wel een broodbak machine hebben gekregen voor ons bruiloft en dat dit ding ondanks z'n top verbruik van 600w (gedurende ~3 tot 5 kwartier baktijd) een welkome aanvulling is op dit huishouden.

ik ben dan ook behoorlijk nieuwsgierig of we enigzins in de buurt gaan komen van onze streef-besparing..

Door Tweakers user Batsgeit, maandag 10 oktober 2011 16:04

Niks, bij mij staat er gewoon niets aan wat niet aan hoort te staan. Ben student, dus het leven is al duur genoeg :). Verbruik rond de 6 kWh per dag, dus ook niet zo heel veel.

Door Tweakers user Harmsen, maandag 10 oktober 2011 16:20

Ik heb vorige keer maar 1837KW in totaal verbruikt en vanaf 1 maart tot vandaag nog maar 900KW. Dus als ik dat doortrek zou ik komend jaar maar rond de 1600 uitkomen. Maar het vreemde is dat ik er ongeveer niks voor doe om zo weinig mogelijk te vebruiken.

De NAS/HTPC combi zet ik alleen aan als ik die gebruik.
Vaatwasser hebben we wel maar die gebruiken we nooit (vriendin wast liever met het handje af :/ ) Koelkast hebben we sinds april vernieuwd. Een A+ die op zn warmst staat omdat anders de vla/melk/etc te koud is.
Lampen zijn gewoon halogeen/spaarlamp.
Geen aparte digitale decoder want die zit ingebakken in de TV.
Modem en Router staan gewoon altijd aan.
Heb wel een desktop maar we gebruiken eigenlijk altijd onze laptops (en die van mij laadt ik door de week vaak op op kantoor :P)

Dus dan doen wij het nog niet zo slecht als ik alle verhalen zo lees hier :)

Door Tweakers user mat.hi.as, maandag 10 oktober 2011 16:21

Niks extra's uit, maar wel even nadenken voordat ik de tweede computer aanzet

Door Tweakers user SpiceWorm, maandag 10 oktober 2011 16:41

i-chat schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 15:30:
vorrig jaar een gwl rekening gehad om uwe hoogheid tegen te zeggen (nee inderdaad gewoon u was niet genoeg)... sinds die tijd dus al flink bezig met bezuinigen. led licht waar het kan en spaarlampen op de overige plaatsen, een tv met led backlight in plaats van ccfl gekocht. en de wasdroger draait alleen als daar echt reden toe is. ook de kachel staat de hele zomer uit, en in de winter een standje of 2 lager (heb bij de <vul winkel in> alvast een extra dikke trui gekocht ;)

verder ben ik nog op zoek naar een linux alternatief voor lights-out om m'n zentyal servertje en bijhorende clients wat beter te energie-managen, servertje is trouwens ook van nieuwe zuinigere onderdelen voorzien met onder andere een een aanzienlijk zuinigere cpu.. verder probeer ik zo hier en daar nog wat extra aandachtspuntjes te vinden, maar het streef doel is ongeveer 3 tot 400 op jaarbasis.. al moet ik bij voorbaat aangeven dat we wel een broodbak machine hebben gekregen voor ons bruiloft en dat dit ding ondanks z'n top verbruik van 600w (gedurende ~3 tot 5 kwartier baktijd) een welkome aanvulling is op dit huishouden.

ik ben dan ook behoorlijk nieuwsgierig of we enigzins in de buurt gaan komen van onze streef-besparing..
Een broodbak machine verbruikt wel veel, maar slechts voor een korte tijd. Op jaarbasis vermoedelijk niet zo spannend als bijvoorbeeld alle stand-by stroom bij elkaar (soms 100 tot 300 (!) watt continue als er NIETS gebeurt. 300 watt continue is 750 euro per jaar! 10 jaar is 7500 euro).

Door Tweakers user Speedfightserv, maandag 10 oktober 2011 16:52

had een NAS ( zelfbouw) trok denk rond de 150 a 200 watt. 24x7 aan staan.
Heb nu sinds een jaar een synology die verbruik idle 17 watt en belast 25 watt.
Hij heeft ook nog eens een tijdschema waardoor hij automatisch s 'avonds uitgaat en s'ochtends weer opstart.

Ben er kwa comfort zelf gigantisch op vooruit gegaan. Wat een top ding!

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 16:52]


Door Tweakers user ari3, maandag 10 oktober 2011 17:17

Ik adviseer iedereen hier juist niet aan mee te doen. Twee redenen:
- Besparing is hooguit een korte termijn effect. Als iedereen minder energie gaat gebruiken zullen de tarieven voor energie stijgen zodat de winst per saldo gelijk blijft voor de energiemaatschappijen. Energiebedrijven gaan nooit minder winst maken dan ze nu doen! Wie nu energie bespaart heeft wellicht dit jaar een besparing maar deze wordt weer teniet gedaan door prijsstijgingen in volgende jaren juist omdat iedereen collectief mindern engergie gaat gebruiken.

- Realiseer je dat iedere besparing meteen teniet gedaan wordt omdat we toestaan dat de bevolking in India en China zonder beperking groeit. Ieder kind dat daar geboren wordt zal straks auto rijden, airco gebruiken, enz. Het is daarom niet zinvol in te zetten op minder energie gebruik. Ik kies nadrukkelijk voor onbeperkt consumeren met met minder mensen. Een maaregel waarbij paal en perk gesteld wordt aan het aantal kinderen (bijv. max. 1 per persoon) levert veel minder millieuschade op en zorgt ervoor dat iedereen kwaliteit van leven behoudt in plaats van schaarse middelen als energie te delen met teveel mensen.

Door Tweakers user sypie, maandag 10 oktober 2011 17:32

Ik doe het lichtje van de koelkast uit.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 10 oktober 2011 17:40

ari3 schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 17:17:
Ik adviseer iedereen hier juist niet aan mee te doen. Twee redenen:
- Besparing is hooguit een korte termijn effect. Als iedereen minder energie gaat gebruiken zullen de tarieven voor energie stijgen zodat de winst per saldo gelijk blijft voor de energiemaatschappijen. Energiebedrijven gaan nooit minder winst maken dan ze nu doen! Wie nu energie bespaart heeft wellicht dit jaar een besparing maar deze wordt weer teniet gedaan door prijsstijgingen in volgende jaren juist omdat iedereen collectief mindern engergie gaat gebruiken.

- Realiseer je dat iedere besparing meteen teniet gedaan wordt omdat we toestaan dat de bevolking in India en China zonder beperking groeit. Ieder kind dat daar geboren wordt zal straks auto rijden, airco gebruiken, enz. Het is daarom niet zinvol in te zetten op minder energie gebruik. Ik kies nadrukkelijk voor onbeperkt consumeren met met minder mensen. Een maaregel waarbij paal en perk gesteld wordt aan het aantal kinderen (bijv. max. 1 per persoon) levert veel minder millieuschade op en zorgt ervoor dat iedereen kwaliteit van leven behoudt in plaats van schaarse middelen als energie te delen met teveel mensen.
En hoe ging jij de wereld ervan overtuigen dat iedereen nog maar 1 kind mag produceren? Ik ben het met je eens dat minder mensen een groter positief effect heeft op het milieu en energieconsumptie dan een paar mensen die wat besparen, maar de manier waarop je het uiteenzet vindt ik ondoordacht en kort door de bocht. nog afgezien van het feit dat we voor nu, met de mensen die nu op deze aardkloot leven en de hoeveelheid energie die we nu gebruiken, ook een oplossing nodig hebben. Het aantal mensen wat nu leeft wordt de komende jaren niet minder, zelfs niet als je maximaal 1 kind per stel zou mogen maken.

Al die kinderen hebben over 50 jaar last van het feit dat we NU niets doen.

Door Tweakers user i-chat, maandag 10 oktober 2011 17:53

SpiceWorm schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 16:41:
[...]


Een broodbak machine verbruikt wel veel, maar slechts voor een korte tijd. Op jaarbasis vermoedelijk niet zo spannend als bijvoorbeeld alle stand-by stroom bij elkaar (soms 100 tot 300 (!) watt continue als er NIETS gebeurt. 300 watt continue is 750 euro per jaar! 10 jaar is 7500 euro).
zoals ik aangaf dat ding heeft een top verbruik van +/- 600watt (vermoedelijk tijdens de gehele baktijd van ca. 45 tot 80 minuten = afhankelijk van het type brood)... verder staat het ding nog een uurtje of wat te roeren, en met minder watt te verwarmen (rijzen)... ik heb daabrij besloten uit te gaan van ongeveer ~0,8 tot 1kwh per brood uit te geven in totaal dus zo'n 75kwh het is zoals je al aangeeft niet de grootste vebruiker, maar als je een gaswaterlicht rekening +/- 30 euro per maand (of liefst natuurlijk meer) wilt verlagen helpt het niet om van lekker brood te houden...

Door Tweakers user 318025, maandag 10 oktober 2011 18:12

Pixeltje schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 17:40:
[...]


En hoe ging jij de wereld ervan overtuigen dat iedereen nog maar 1 kind mag produceren? Ik ben het met je eens dat minder mensen een groter positief effect heeft op het milieu en energieconsumptie dan een paar mensen die wat besparen, maar de manier waarop je het uiteenzet vindt ik ondoordacht en kort door de bocht. nog afgezien van het feit dat we voor nu, met de mensen die nu op deze aardkloot leven en de hoeveelheid energie die we nu gebruiken, ook een oplossing nodig hebben. Het aantal mensen wat nu leeft wordt de komende jaren niet minder, zelfs niet als je maximaal 1 kind per stel zou mogen maken.

Al die kinderen hebben over 50 jaar last van het feit dat we NU niets doen.
In China hebben ze al lang een kind politiek, wat dus in houdt dat ouders maar 1 kind mogen krijgen.

Door Tweakers user ik222, maandag 10 oktober 2011 18:51

Ik zet niks uit, wat een enorme onzin zo'n dag zeg. Moest ook wel even lachen net, ik hoorde net dat er vandaag 5% meer energie gebruikt is t.o.v. vorige week maandag :P

Overigens betekent dat niet dat ik niet nadenk hoe ik energie kan besparen, maar dan heb ik het wel alleen over grote dingen die echt invloed hebben op je totaalverbruik. Een schakelblok achter mijn pc / home cinema installatie ga ik bijvoorbeeld niet aan beginnen. Dat zorgt namelijk voor een hoop irritatie en die 10 - 20 watt in totaal ga je echt niet merken op de energierekening.

* = Het kan niet met de afstandsbediening aan, start trager op etc.

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 18:51]


Door Tweakers user MaDLiVe, maandag 10 oktober 2011 18:54

DonnieYen schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 18:12:
[...]

In China hebben ze al lang een kind politiek, wat dus in houdt dat ouders maar 1 kind mogen krijgen.
Niet meer, simpel, vergrijzing is ook daar een groot probleem aan het worden. Trouwens geweldige woordkeuze van de poster van dat verhaaltje. 'Zolang wij toestaan dat ze in China en India maar meer kinderen krijgen'. Dat 'zolang wij toestaan', is toch wel een beetje sneu...

Ik heb trouwens zelf mijn server/HTPC vernieuwd. Van het oudere C2D platform naar zuinige I3 platform gegaan. Ook geen aparte decoder. Moet wel zeggen dat ik veel passieve consumers heb:
- Router
- Modem
- Squeezebox kastje
- Sqeeuzebox remote
- 2 laptop laders continu plugged
- Squeezebox radio

Verder is ons huis goed geisoleerd en hebben we een nieuwe HR-ketel.

Door Tweakers user Hennie-M, maandag 10 oktober 2011 18:55

*zucht* en ik dacht vandaag lekker bezig te zijn. Kom ik thuis, heb ik waarschijnlijk vanochtend een lichtschakelaar aangezet van een lamp die ik bijna nooit gebruik. Die heeft dus lekker de hele dag staan branden :/

Door Tweakers user eQaz, maandag 10 oktober 2011 19:28

Ik doe mn kleren uit straks :+

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 19:29]


Door Tweakers user akimosan, maandag 10 oktober 2011 19:56

Glasvezelmodem vertoont kuren vandaag. Daarom maar met via 3G op internet.
Overige PC's staan uit, geen televisie, geen telefoon. 50 jaar terug in de tijd, zeg maar.

Vader leest wat (weliswaar geen ouderwetse krant), zoonlief zet een bouwpakket in elkaar aan de keukentafel en moeder dopt zovast de boontjes voor het eten van morgen :)

Door Tweakers user i-chat, maandag 10 oktober 2011 20:09

iew houd die aub aan :P

Door Tweakers user Mentalist, maandag 10 oktober 2011 20:13

Ik doe al vrij zuinig en alles wat praktisch is om uit te zetten staat ook al uit. Mijn verlichting is al <10 watt dus die gaat ook niet uit. Heb ook amper gadgets en de meeste troep zit al in een stekkerblok dat ik 's nachts uitschakel tegen sluipverbruik.

Dus, niks.

http://www.watdoejijuit.nl/e-meter.php vandaag 6,61% meer verbruik dan gemiddeld!

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 20:14]


Door Tweakers user Full_hyperion, maandag 10 oktober 2011 20:18

ik222 schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 18:51:
Overigens betekent dat niet dat ik niet nadenk hoe ik energie kan besparen, maar dan heb ik het wel alleen over grote dingen die echt invloed hebben op je totaalverbruik. Een schakelblok achter mijn pc / home cinema installatie ga ik bijvoorbeeld niet aan beginnen. Dat zorgt namelijk voor een hoop irritatie en die 10 - 20 watt in totaal ga je echt niet merken op de energierekening.

* = Het kan niet met de afstandsbediening aan, start trager op etc.
Ik heb pas een schakelblok bij de tv geplaatst die reageert op de afstandsbediening, en ook een master-slave stekkerblok die alle andere apparaten rondom de tv uitschakeld.
Enigste wat het kost is een paar seconden extra voor de tv om aan te gaan en een keer extra op de afstandsbediening drukken, maar dat was het ook wel, en scheelde toch wel zo'n 30-40 watt continu.

Door Tweakers user Edek, maandag 10 oktober 2011 20:49

Ik doe niks met uitzetten maar houd mijn CV zo lang mogelijk uit. Vorig jaar lukte het tot diep in oktober.

Door Tweakers user ExtremelyBroken, maandag 10 oktober 2011 21:03

SpiceWorm schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 14:13:
[...]


28 watt 24u 365d kost je 50 euro per jaar. Als je je pc na 4 jaar vervangt heeft hij je 200 euro aan stroom gekost voor ķit staan. Daar komt het verbruik van in werking zijn nog bij. Niet aanpakken betekent zeker weten uitgeven.
Stekker is d'r dan ook zo goed als het hele jaar uit. Zo slim was ik wel :) Doe ik sowieso met de meeste apparaten die ik niet gebruik: Uit het stopcontact.

Door Tweakers user Nivk, maandag 10 oktober 2011 21:40

Jevons paradox komt ineens in mij op.

Door Tweakers user ik222, maandag 10 oktober 2011 21:43

Full_hyperion schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 20:18:
[...]


Ik heb pas een schakelblok bij de tv geplaatst die reageert op de afstandsbediening, en ook een master-slave stekkerblok die alle andere apparaten rondom de tv uitschakeld.
Enigste wat het kost is een paar seconden extra voor de tv om aan te gaan en een keer extra op de afstandsbediening drukken, maar dat was het ook wel, en scheelde toch wel zo'n 30-40 watt continu.
Daar heb ik dus geen zin, ik wil gewoon dat alles standby staat zodat het vrijwel meteen is opgestart als ik met ťťn druk op mijn harmony tv wil kijken. Ik kan me echt irriteren aan apparatuur zoals een settopbox die een minuut nodig heeft om op te starten.

Ik vind het ook totaal niet boeiend dat zoiets dan misschien 30 of 40 euro per jaar kost, een keer uitgaan is al duurderbij wijze van spreken. Dus ja ik betaal dat graag voor een stuk comfort, maar ieder zijn keuze natuurlijk.

Sowieso bekijk ik dit soort dingen puur financieel, als consument stroom besparen voor een betere wereld is namelijk bullshit. Want zelfs als alle consumenten dat zouden doen (wat nooit zal gebeuren) dan nog heeft het maar zeer beperkte invloed. Veruit de meeste stroom wordt door de grote bedrijven gebruikt, dus voor een betere wereld zal je daar structureel (bijvoorbeeld door innovaties) moeten besparen.

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 21:51]


Door Tweakers user StarlightVideos, maandag 10 oktober 2011 22:12

Het slipje van het vrouwtje. :P

Door Tweakers user BDHowner, maandag 10 oktober 2011 22:56

Niet echt dat het bij mij door 10/10 komt, maar ik hou wel actief rekening met mijn stroomverbruik.

- Zo werk ik overdag op school/stage met een MacBook met een adapter van max. 45 watt.
- Recent heb ik mijn laserprinter (10 watt idle) uitgeschakeld, print er toch niet zo superveel mee, en het opstarten duurt in zowel stand-by als uit-stand toch best nog wel even.
- Mijn Z-5500 verbruikt in stand-by (mag niet meer zo genoemd worden, dus ik zeg koptelefoonmodus) 12 watt o.i.d., dus heb ik mijn UPS verteld dat hij die mag killen (aan/uit knop niet bereikbaar) op het moment dat mijn Samsung (LED!) scherm uitgaat.
- Verder is er aan het modem/router weinig te doen, behalve dat dit wel recente modellen zijn (en dus vaak wat zuiniger/moderner).
- Mijn PC is voorzien van een SSD + 2 groene schijven van Western Digital en een 45 watt energy-efficiŽnt quad-core (2,5 GHz) van AMD. Helaas zit er wel een 5850 in, en staat hij overdag aan (eerst 24/7, maar aangezien ik er 's nachts niets mee doe, heb ik in de BIOS een wake-up @ 07:00 ingesteld). De voeding is een gold-certified.

Op zich vind ik dit best aardig allemaal :).

Wat mij betreft prima afwegingen om toch best wat stroom te besparen, zonder dat het (te veel) comfort kost.

Die PC heb ik liever overdag niet meer uit, TeamViewer is best nice overdag + fileserver + Live TV e.d.

[Reactie gewijzigd op maandag 10 oktober 2011 22:59]


Door Tweakers user BdK9001, maandag 10 oktober 2011 23:16

Vanochtend in mn haast helaas de laptop aan laten staan... Verder stond alleen de wekkerradio aan.

De meeste apparaten die ik heb kennen alleen een uit-modus ipv standby (platenspeler, prehistorische versterkers, lampen) of zitten achter een stekkerblok met een klik-aan/klik-uit (voor het comfort ;) )

Wassen doe ik 2/3 op 30C en ondergoed en handdoeken op 60C (om de een of andere manier gaat t anders vreemd ruiken) en uiteraard zo veel mogelijk het licht uitzetten.

Jammer dat we hier met z'n 15en inclusief wonen, want dat is voor veel mensen een prima reden om lampen en verwarmingen aan te laten staan. Het andere nadeel is dat het gebouw nauwelijks geÔsoleerd is, waardoor het met dit weer al vrij fris is zonder verwarming.

Edit: Zojuist maar een billige wattmeter besteld voor t stopcontact met de meeste apparaten (alleen de wekker en telefoonlader zitten ergens anders)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 oktober 2011 09:40]Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 11 oktober 2011 00:23

Ik heb helemaal niks uit gedaan. Als we allemaal nou een zielig apparaat uit doen, scheelt het nog niks, omdat productie/fabrieken en bedrijven toch het overgrote deel van het energieverbruik op zich nemen.

Door Tweakers user techyprogger, dinsdag 11 oktober 2011 08:30

Gaat mijn verwarmingsrekening dan niet gewoon omhoog, omdat de meeste energie van die apparaten, adapters e.d. toch naar warmte gaat. Gloeilampen zelfde verhaal, volgens mij verplaats je de energie alleen naar je gas. Dat is wel veel goedkoper dan elektriciteit, maar minder energie gebruik je niet. In de zomer zou het inderdaad wel moeten uitmaken, helemaal als je airco in je huis hebt. Dan betaal je voor die warmte 3 keer.

Over de besparing in de industrie, je zou ook zelf kunnen kiezen om bijvoorbeeld geen vlees meer te gaan eten. Dat kost 10 keer zoveel energie als ander eten.

Door Tweakers user In Search of Sunrise, dinsdag 11 oktober 2011 09:33

techyprogger schreef op dinsdag 11 oktober 2011 @ 08:30:


Over de besparing in de industrie, je zou ook zelf kunnen kiezen om bijvoorbeeld geen vlees meer te gaan eten. Dat kost 10 keer zoveel energie als ander eten.
Je kijkt teveel naar die PvdD onzin, die dat maar al te graag verkondigen. Vlees is belangrijk om te hebben. Er zitten essentiŽle stoffen in. Bovendien neem ik die partij niet eens serieus. Aandachtstrekkers zijn het en vooral voor zichzelf. Ze komen helemaal niet op voor de dieren. Verder laat ik me niet verplichten om vegetariŽr te worden. Dat een ander dat doet, prima, maar laat degenen die wel gewoon genieten van een lekker stuk vlees met rust.


Ik heb helemaal niets uitgedaan. Flauwekul is het. Net als die autoloze zondagen.
Gisteren zelfs voor het eerst de verwarming aan gedaan. 't was nogal koud in huis.

Door Tweakers user wizzkizz, dinsdag 11 oktober 2011 09:46

Ik heb niet echt een "groene incentive" om minder energie te verbruiken, bij mij is de motivatie voornamelijk financieel van aard. En ik ben ook erg voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (wind-, zon- en getijde-energie). Wederom niet vanuit "groen" oogpunt, maar omdat ik vind dat we onze welvaart niet in handen moeten leggen van dictatoriale regimes als de OPEC-landen en Rusland. Puur uit nationalistisch eigenbelang dus.

Neemt niet weg dat ik bezig ben met het plannen van een uitgebreid domotica systeem voor mijn nieuwe woning, inclusief energiezuinige verlichting etc. Verwarming wordt gedaan door middel van vloerverwarming (warm water) dat weer gevoed wordt door een warmte-wisselaar. De energie die daarvoor nodig is, komt weer van zonnepanelen ;) Door HR+++ (weet ik veel hoeveel +jes) ramen en isolatie houd ik de warmte binnen en kou buiten (in de zomer hopelijk andersom).

Domotica heeft niet alleen de potentie om je huis energiezuiniger te maken en je real-time inzicht te geven in je verbruik. Het kan ook een heel stuk extra comfort geven en daarbij vind ik het nog leuk om daarmee te prutsen ook. En het kan straks (hopelijk) relatief gemakkelijk ingeplugd worden in het smart grid dat er aan gaat komen om om te gaan met de variabiliteit in output van hernieuwbare energiebronnen.

Dus ondanks mijn egoÔstische en nationalistische motieven, leg ik ook steeds minder beslag op fossiele brandstoffen. Ik zeg: een win-win-win situatie!

Door Tweakers user Pixeltje, dinsdag 11 oktober 2011 20:34

Dat is een leuk idee! Ik vraag me af of je domoticasysteem echt bijdraagt aan het besparen van energie, maar als je het slim opzet moet dat lukken toch? Bewegingsmelders in elke kamer zodat het licht uitgaat als je er niet bent, gordijnen die dicht gaan als het buiten heel koud is zodat je warmte minder makkelijk 'weglekt' door het glas. Een verbruiksmeter inbouwen die laat zien wat er gebruikt wordt en door welke groep..

Het is dat ik dat in mijn huis nu niet kan doen, anders was ik er ook mee bezig!

Door Tweakers user mvdam, donderdag 13 oktober 2011 14:30

TerraGuy schreef op maandag 10 oktober 2011 @ 13:07:
Inderdaad goed om het eens precies uit te rekenen hoelang de terugverdientijd is, meten is weten. :) Een kleinere koelvries-combi is genoeg voor mij.

Ik heb laatst als verder poging tot besparing de koelkast van 4 graden naar 6 graden gezet en het vriesvakje dat ik niet meer gebruik gevuld met piepschuim. :P

Verder gebruik ik m'n vriezer vaak maar voor de helft, ook die heb ik half gevuld met piepschuim, en de temp van -18.5 naar -17.5 gezet.

Ben benieuwd. ;)
Wat je beter kan doen met die ruimte is het vullen met water. Dat kost je 1x stroom, maar daarna levert het op, eenmaal koud kost het je vriezer minder moeite om nieuwe dingen erin op temperatuur te krijgen, en de meer massa die erin ligt helpt tegen ontdooien als je zonder stroom zit.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 15 oktober 2011 19:04

In Search of Sunrise schreef op dinsdag 11 oktober 2011 @ 09:33:
[...]


Je kijkt teveel naar die PvdD onzin, die dat maar al te graag verkondigen. Vlees is belangrijk om te hebben. Er zitten essentiŽle stoffen in. Bovendien neem ik die partij niet eens serieus. Aandachtstrekkers zijn het en vooral voor zichzelf. Ze komen helemaal niet op voor de dieren. Verder laat ik me niet verplichten om vegetariŽr te worden. Dat een ander dat doet, prima, maar laat degenen die wel gewoon genieten van een lekker stuk vlees met rust.


Ik heb helemaal niets uitgedaan. Flauwekul is het. Net als die autoloze zondagen.
Gisteren zelfs voor het eerst de verwarming aan gedaan. 't was nogal koud in huis.
eigenlijk ben je best wel een aso ... als je weigerd om rekening te houden met andere 'levende' wezens dan is er best wel iets fout,

als je het op de man speelt ik vind de meeste pvdd kamerleden ook weird, maar ergens hebben ze wel een punt, er worden echt vreselijke dingen uitgehaald met sommige beesten, terweil dat nergens voor nodig is... een ander voorbeeld is dat bijv kromme komkommers een tijd lang in nederland verboden waren (en dus werden vebrand, of, als je geluk had, aan de varkens werden gevoerd)

als er morgen een regel zou worden ingesteld dat je alleen nog diervriendelijke(re) vleesproducten mocht kopen zou ik direct voorstemmen.. maar dan wel met z'n alleen dus ook die aso's die liever alleen aan zichzelf denken...

ook wat stroom betreft, waarom zou je zuinig doen, je hebt er toch zeker geen last van als het er over 60 jaar niet meer is... ik wil niet zover gaan dat wij mensen de schuld zijn van alle natuurrampen zoals de media zo graag doet laten klinken, maar zuiniger zijn en niet verspillen - is dat nu echt zo'n ramp... ???

stel je eens voor dat grote kernerngie-boeren zo lanks wa..... - ow wacht, en dan is het ineens wel erg?

Reageren is niet meer mogelijk